Højtlæsning: Hjælp dit barn gennem svære følelser

// Bøgerne er modtaget i gave fra Forlaget Alvilda. Ord, tanker og holdninger er vore egne //

I ved hvor vilde vi er med højtlæsning herhjemme. At kunne samle alle børnene omkring en god bog er så hyggeligt. Det er så fantastisk at se, hvordan deres tanker kører på højtryk og høre deres, nogle gange, finurlige spørgsmål. Læs med og se, hvad Forlaget Alvilda har sendt os ambassadører denne måned. Kan afsløre det er en kasse fyldt med “gode råd og gode historier“.

Der er jo en masse læring i det at læse eller få læst bøger højt. Ud over det at koncentrere, fantasere og fordybe sig kan der jo også være en masse læring jævnfør bogens handling og tema. Halvdelen af denne måneds bøger tager fat på noget så svært og indviklet som følelser. Helt almindelige hverdagsfølelser som barnet vil opleve nu og da.

Modige Magnus

Særligt måneds fokusbog om “Modige Magnus – En uge vendt på hovedet” går helt tæt på alle følelser og giver god anledning til en dybere snak om, hvordan svære følelser føles. Bogen kommer også med letanvendelige teknikker til os småbørnsforældre givet af en erfaren adfærdsforsker. Sidst nævnte er genialt. Det er dog som oplæser vigtigt lige at orientere sig i forordet og de gode råd bagerst i bogen. Med den viden det giver er man godt rustet til at kunne vidergive bogens budskab til børnene.

Følelser er en svær ting, ikke mindst for børn. Men denne bog giver bud på, hvordan man kan hjælpe sine børn til at takle følelserne på en hensigtsmæssig måde. Bogen er skrevet af den svenske adfærdsforsker, coach og bestseller forfatter Carl-Johan Forssén Ehrlin. Så der er noget viden og professionalisme bag de gode råd og bogens ord.

Børn der kan sætte ord på deres følelser er generelt også bedre til at håndtere dem og handle hensigtsmæssigt ud fra dem.

Men ja, hvordan er det så lige man få italesat disse følelser. Det er jo ikke alle følelser, der kommer til udtryk på fredelig vis og på et, for os forældre, passende tidspunkt. Men med denne bog kan der på bedste vis italesættes følelser som vrede, smerte, nervøsitet og kræsenhed i fredstid. Følelser som børn møder i deres hverdag og let kan relatere til.

Bogen handler om drengen Magnus, som skal starte i en ny børnehave. I løbet af den første uge oplever Magnus forskellige følelser som han får hjælp til at takle. Sidst på ugen møder Magnus så børn i parken som han hjælper gennem nogle af de samme følelser med de teknikker som han har lært. Derved får børn også en følelse af at kunne hjælpe andre i svære situationer.

li’ som Magnus gjorde

Vi har efterhånden læst denne bog et par gange og har taget nogle af redskaberne i brug og referere så tilbage til: “li’ som Magnus gjorde i bogen ….”.

Jeg synes ofte det kan være svært at takle børnenes følelsesudbrud korrekt. Det kan desværre nogle gange godt ende med at situationen tilspidser. -Det kender vi nok alle Og så kommer den dårlige samvittighed straks. De er jo ikke vrede eller “uartige” uden grund. Jeg synes denne bog kommer med nogle gode, omend til tider lidt langhårede, bud på, hvordan man sammen med børnene takler situationerne bedst muligt. Børnene sluger i hvert fald rådene råt. Det er så sjovt at se, hvordan deres tanker hvirvler rundt og planter frø til ny viden.

Rabatkode

Kunne du også godt bruge inspiration til, hvorledes du støtter dit barn i sine følelser så er der faktisk 20% på denne bog resten af oktober med rabatkoden MAGNUS20 (Gælder dog ikke premium-abonnenter og ej heller fri fragt).

Puttetid

Puttetid er en kærkommen lejlighed til at få talt om dagen der er gået. Vi har prøvet en dejlig “leg” i forbindelse med putning, hvor man siger tre gode ting om hinanden . Det er en dejlig måde at slutte dagen af på . Villum på 3 år kan næsten blive helt genert men samtidig også virkelig stolt over den ros han får. Det er en dejlig måde at afslutte dagen på. Udover det så hører der sig altid en godnathistorie med til putningen.

Månedens bogkasse fra Forlaget Alvilda indeholdte også et par godt eventyrbøger. Freja og Villum er specielt vilde med bogen: “5 minutters eventyr“. 30 eventyr genfortalt af Peter Gotthardt. Jeg er vild med at mine børn kender de gode gamle eventyr. I denne bog er de kortet ned til en spiselig længde så småbørn også kan være med. OG så er den jo genial til godnatlæsning da hver historie kun varer 5 minutter. Se mere om bogen på vores Instagram opslag lige her.

Sov nu!

Modige Magnus” er skrevet af samme forfatter som bestselleren: “Kaninen der så gerne ville sove”. Vi har aldrig prøvet den meget omtalte bog før og har ærlig talt ikke haft den store tiltro til den. Nu har vi så for første gang prøvet at putte med bogen og den virkede squ.

Der ligger nogle psykologiske metoder bag bogen, hvor man benytter sig af forskellige teknikker og effekter under oplæsningen. Det kan være langsom læsning, lægge tryg på nogle ord og gab. Det står tydeligt anført, hvornår og hvordan man skal gøre hvad.

Jeg synes det kræver øvelse at læse bogen. Det er skrevet på en lidt anderledes måde man lige skal vende sig til. Men jo flere gange man læser den så bliver det lettere og virkningen bliver derved nok også bedre. Det handler måske også om at man selv skal helt ned i gear. En hyggelig detalje er, at man på anførte tidspunkter skal sige barnets navn og barnet derved er med i bogens handling.

Slap af i fødderne, [navn]. Kalle Kanin og du gør, som Fru Ugle siger, og slapper af nu i fødderne.

Slap af i benene, [navn]. Det er det, Kalle Kanin og du gør nu.

Slap af i overkroppen, [navn]. Det er det, Kalle Kanin og du gør nu.

Slap af i armene, [navn]. Lad dem blive så tunge som sten…………

Dette er et lille uddrag af bogen.
De forskellige markeringer i teksten angiver så, hvordan det skal læses. Meget anderledes. Det tager ca 20 minutter at læse bogen og der anbefales, at man læser bogen færdig selv om dit barn falder i søvn halvvejs igennem bogen. Denne udgave med kaninen er den første i serien. Efterfølgeren om “Elefanten der så gerne ville sove” var også med i bogpakken. Der findes også en bog om “Traktoren der så gerne ville sove”. Søde fortællinger, som er yderst gavnlige ved puttetid, hvis man er til mindfulness genren. Det virker ihvertfald her!

Momstertest

Der er flere heldige børnefamilier, der i samarbejde med MomsterTest er blevet ambassadører for Forlaget Alvilda her i efteråret. Det betyder at der I september, oktober og november vil komme anmeldelser af månedens fokusbog. Disse anmeldelse vil være mere dybdegående og forskellige parametre vil blive ratet. Vi har fået æren af at rate november måneds fokus. Så følg endelig med på MomsterTest

Læs også vores oplevelse med Gurli Gris, som var hovedpersonen i september måneds bogkasse. Se lige her, hvad vi har været så heldige at modtaget fra Alvilda.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen