Opskrift: Sommersyrlig, sød stikkelsbærsaft

Er du den glade ejer eller modtager af stikkelsbær? Her på FantasiFabrikken er vi de lykkelige modtager af Bedstemors stikkelsbær. Hvem husker ikke når man, som barn, var på stikkelsbær rov i haven og trykkede de modne bærs indhold ud i munden. Skallen kunne godt være sur. Men indmaden smagte himmelsk. Læs med og se, hvad vi blandt andet har brugt bedstemors stikkelsbær til.

Stikkelsbær kan variere i udseende. De kan være runde eller ovale og skallen kan være både glat eller behåret. Farven på stikkelsbærene kan være både grønne, gule eller røde og smagen hos de modne bær er sød og let syrlig.

De stikkelsbær vi har fået er de runde, glatte og grønne bær. De er ret syrlige så de kræver lidt sødt til at opveje syren. Man kan jo lave nærmest det samme med stikkelsbær som man kan med andre bær. Tærter, syltetøj, kompot, is, grød, you name it. Alligevel er stikkelsbæret blevet lidt glemt. Ikke mange nyanlagte haver har stikkelsbærbuske. Måske fordi det er en lidt stikkende affære at skulle høste bærerne. Bærerne er eller modne allerede i juni og vil på dette tidspunkt være en god afløsning til de syrlige rabarber, der efter Sankt Hans så småt begynder at skulle have ro for denne sæson.

Hvis I har fulgt med på bloggen ved i at vi elsker hjemmelavede safter, lemonader og sirupper. Læs fx om vores himmelske rabarbersaft. Hjemmelavede safter lavet af sommerens afgrøder er fantastiske at tage frem fra fryseren når sommeren er gået i hi. Vi er vilde med det! Så stikkelsbærsaft, sæt i gang:

Ingredienser:

  • 1 kg grønne stikkelsbær
  • 5 dl vand
  • 400 g sukker

 

Fremgangsmåde:

-Rens bærerne (med mindre du, som mig, har fået dem rensede og frosne)

-Kom vand og stikkelsbær i en gryde og lad det koge i 15-25 min indtil de brister. Tiden afhænger af om de er frosne eller ej.

– Herefter sies bærerne fra. Ønsker du en saft uden uklarheder så foer sien med et bommuldsklæde og lad det trække stille igennem.

-Når bærerne er dryppet godt af med hjælp fra en grydeske kommes saften tilbage i gryden sammen med sukkeret.

-Kog saften op til sukkeret er opløst og kom straks saften på rengjorte flasker (evt. atamonskyllede) og stil dem på køl. Lav endelig så du har et par flasker fryseren.

Mmmm læskende og superfrisk. Brug nogle frosne stikkelsbær som isterninger.

Put manillamærker på flasken. Det vil være en perfekt værtindegave.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen