Opskrift: Luftige varme hveder

På FantasiFabrikken spises der traditionen tro varme hveder aftenen før eller/og på Store Bededag. Hvidt brød har altid været lækkert så denne tradition er selvfølgelig mere end velkommen hos os. Læs med om, hvorfor man egentlig spiser varme hveder og få opskriften på nogle luftige lækre nogle af slagsen. Du kan sagtens nå det endnu.

Varme hveder blev i sin tid egentlig indført da Store Bededag var en dag hvor der skulle bedes. Man måtte altså hverken, arbejde, rejse, handler, spille eller lege. Det betød dermed også at bageren ikke måtte bage brød. Derfor fandt man på at bage en masse hvede-knopper, som blev solgt om torsdagen og så kunne ristes og spises i løbet af helligdagen.

Vi har selv været i gang med at bage hveder. De er godt nok først blevet bagt i dag; torsdag. De bliver både nydt torsdag til kaffetid og fredag morgen og ind imellem der til der ikke er flere. Én ting er sikkert: Det dufter himmelsk af kardemomme i hele hytten når disse boller bliver bagt og efterfølgende ristet.

Opskrift (12 store stk):

  • 25 g. gær
  • 2,5 dl lunt mælk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemomme
  • 50 gram sukker
  • 2 æg
  • 600 g hvedemel
  • 80 gram blødt smør

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i den lune mælk og tilsæt salt, kardemomme, sukker og de 2 æg.

Tilsæt herefter godt halvdelen af melet og kom herefter det bløde smør i dejen og rør rundt til smørret er æltet ind i dejen. Jeg plejer at bruge K-spaden indtil smørret er rørt i dejen, hvorefter jeg skifter til dejkrogen.

Kom så resten af melet i, hold dog lidt igen så dejen ikke bliver for sej. For meget mel giver nogle tørre kedelige boller. Dejen skal være blød og smidig. Husk at melet suger yderligere væske fra dejen under hævningen. Ælt dejen i røremaskinen alternativt i hånden i 10! minutter. Det gavner det færdige resultat.

Lad dejen hvile i 20 min i skålen overdækket med en pose der lukker tæt.

Del nu dejen i 12 lige store stykker. Jeg vejede dejen og dividerede vægten med 12 for at få nogle flotte ens hvede-knopper. Her passede det med små 90 gram pr. styk.  Dejen spændes op og trilles helt runde, se hvordan dette gøres lige her. Diagnose eller ej så giver det en selvtilfredstillelse, at det endelige resultat bliver nogle flotte ensformige hvede-knopper. Bare vent og mærk.

Bollerne ventes og sættes til hævning i en times tid.

Damphævning:

Et lille fif er at lade dejen damphæve det sidste kvarter af hævetiden. Når du sætter brødet ind i den varme ovn vil dets overflade (skorpen) med det samme begynde at tørre ud. Det betyder, at brødet ikke kan hæve optimalt i ovnen, for når skorpen tørrer ud, vil brødet have svært ved at udvide sig på grund af modstanden, som luftboblerne møder i en tør skorpe. Luftboblerne kæmper så meget, at skorpen nogle gange sprækker. Ved at damphæve får overfladen en blød og geleagtig overflade der lader bollerne hæve max inden den egentlige bagning starter. SÅ sæt bollerne i ovnen og hæld en liter vand i en bradepande i bunden af ovnen og luk ovnen.

Efter et kvarter tages bollerne ud, vandet hældes ud og ovnen tændes på 200 grader.

Bollerne bages ved 200 grader i ca. 20 minutter indtil de er gyldne og bagte i bunden.

Nydes nybagte eller ristede med extra tandsmør og Nutella til de, som fortrækker dette.

Velbekomme

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen