Opskrift: Lækkert blødt rugbrød uden surdej -vanedannende

Hvem elsker ikke nybagt brød og duften heraf. Vi er ihvertfald vilde med det og ungerne er ingen undtagelse her. Det er som om duften drager de små næser og øger appetitten. Vi har været i gang med at bage et supernemt rugbrød UDEN surdej. Vi advarer mod at dette brød er aldeles vanedannende. Læs med og få opskriften.

Denne opskrift på rugbrød indeholder ikke surdej og kræver derfor ikke alt arbejdet med at opfostre og passe en surdej. Den passer særdeles godt til vores temperament og planlægningskundskaber.

Ingredienser

  • 150 gram solsikkekerner
  • 1,5 dl kogende vand
  • 25 gram gær
  • 5 dl kærnemælk
  • 150 gram hvedemel
  • 2 tsk groft salt
  • 2 tsk. sirup (eller honning)
  • 450 gram rugmel
  • Lidt vand og solsikkekerner til toppen/bunden.

(Samt brødform på ca. 1,8 liter. Ex denne)

Tip: Lav dobbeltportion. Brødet kan fryses ned eller gives til en sød nabo.

Fremgangsmåde

Start med at hælde det kogende vand over solsikkekernerne og lad dem stå i blød i en halv times tid.

Hæld kærnemælken i en røreskål og opløs gæren heri.

Tilsæt nu alle ingredienserne (incl. solsikkerne+vandet) pånær rugmelet og rør det god sammen til en ensartet masse.

Tilsæt dernæst rugmelet lidt af gangen og ælt/rør rigtig godt. Gerne 10-15 minutter. Det nemmeste er at lade en røremaskine gøre arbejdet, alternativt en håndmixer med dejkroge eller de bare næver.

Kom dejen i en beklædt bageform. Gør bagepapiret vådt og vrid det så passes det nemt ned i formen. Hvis du ønsker solsikkekerner under bunden så skal de selvfølgelig hældes i bunden nu.

Gør bagsiden af en ske våd og glad overfladen ud. Tryk samtidig dejen godt ud i alle hjørner og prik en gaffel helt ned i bunden flere steder i brødet for at undgå alt for store lufthuller.

Drys med solsikkekerner på toppen.

Lad dejen hæve tildækket i 3 timer.

Bages i forvarmet ovn ved 160 grader (varmluft) i ca. 60 minutter.

Tag brødet ud af formen og lad det køle lidt ned (ca. 20 min) og kom det i en plastpose. Lad plastposen stå åben et par timer før den lukkes.

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.