*5 JUL*: DIY: Nisselandskab vol. 1

Da jeg var barn havde min farmor og farfar altid det fineste nisselandskab. Kan stadig huske, hvor lang tid jeg kunne bruge på at betragte det og flytte lidt rundt på nisserne. Syntes det var noget af det mest fantastiske. Der var en vis barnlig magi over det. Derfor startede vi sidste år en tradition med at omdanne toppen af vores vægreol til nisselandskab. For hvert år skal der selvfølgelig lidt nye ting til. Læs med og se, hvad vi har fundet på i år.


Noget af det jeg husker bedst er alle de små fine detaljer og det fine lys der var i mine bedsteforældres nisselandskab. Sidste år fik vi købt nogle huse med lys i, men syntes ligesom at der stadig mangler noget. Ved dog ikke om der, efter min mening, nogensinde kommer nok…. I år skal vi både have lavet flere nisser, en iglo, en skøjtebane og en kælkebakke.

Igloen og kælkebakken skal laves af papmache med hjemmelavet ‘tapetklister’. Det fede ved det hjemmelavede tapetklister er, at det laves af ingredienser man har i køkkenskabene.

Hjemmelavet tapetklister

2 dl vand
2 spsk hvedemel
1 spsk sukker

Put det hele i en gryde og varm det op til det koger. Rør konstant rundt så det ikke brander på, konsistensen skal være tyk og uden klumper. Nemmere bliver det vidst ikke.

Igloen

Materialer

 • Hjemmelavede tapetkliser
 • Papir strimler
 • Ballon
 • Skål til at stille ballon i
 • Saks
 • Lim

Fremgangsmåde

Pust ballonen op og stil den i skålen så den står stabilt, størrelsen på ballonen afhænger af hvor stor du ønsker igloen. Put strimlerne i tapetklisteret. Sørg for, at alle strimlerne er dækket. Læg dem på ballonen. Husk ikke for mangle lag, da det ellers ikke tørre ordenlig. Stil det til tørre.

Når det er tørret punkteres ballonen lige så stille – den kan godt hæng lidt fast så være forsigt. Min ballon var åbenbart utræt, hvorfor slutresultatet blev med en krøllet overflade. Men det synes jeg nu ser fint ud.

Klip bunden så den er lige og klip en hul til døren. Det der klippes af kan limes på som indgangsparti til igloen.

Ved at bruge almindelig hvidt papir undgår man at skulle male den. Bruger man derimod avispapir skal den lige have et lag maling efterfølgende. Det samme er gældende for kælkebakken.

Kælkebakken

Matrialer

 • Hjemmelavet tapetklister (se opskrift ovenfor)
 • Papirstrimler
 • Saks
 • Skål
 • Witawrap

Fremgangsmåde

Når der skal vælges skål til kælkebakken så kig lige hele køkkenet igennem – har du en som er sådan lidt flad i det? Så er det nemlig nemmere at få kælke og nisser til at sidde fast.

Beklæd skålen med witawrap. Put strimlerne i tapetklisteret, sørg for at alle strimlerne er dækket. Nu ligges strimlerne på indersiden af skåle. Der må godt komme lidt flere lag end på igloen da den skal holde til lidt mere vægt.

Lad det tørre og løft det ud af skålen, vend på hovedet og fjern witawrappen forsigtig. Der skal måske klippes lidt af kanten så den kan stå lige. Da der havde været som drillernisser på spil som lige havde fået givet kælkebakken et par tus streger imens den tørrede fik den en gang hvid maling til slut.

Skøjtebane

Hvilket nisselandskab har ikke en skøjtebane?

Det er virkelig nemt at lave – find et lille spejl, evt. et af dem folk har til at stille lys på. Man kan med en limpistol klister lidt vat hele vejen rundt, det giver en rigtig hyggelig sne-effekt.

Følg med her på kanalen og se, hvilke nisser, der flytter ind i det hyggelige nisselandskab.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.