DIY: Klatrevæg til børn

Når man har en 3-årige med krudt i måsen, som kravler op i ALT, hvad han kan komme i nærheden af kan man ligeså godt tage konsekvensen af det og bygge en klatrevæg til ham. Læs med og bliv klogere på, hvordan man selv bygger sådan en.


Vi startede med at søge lidt rundt på nettet for at få inspiration til mål og materialer. Det viste sig, at man kan bygge sådan en i alle prisklasser og mange forskellige materialer. Derfor spurgte jeg en bekendt, som gør meget i klatring i sin fritid, om hvordan og hvorledes vi skulle gribe det an.

Overvejelser

  • Først skulle vi afgøre, hvem, der skal klatre på væggen, i forhold til, hvor mange kilo den skal kunne holde til.
  • Skulle grebene monteres direkte på væggen eller monteres på en plade, der hænges på væggen?
  • Hvor skulle grebene sidde og skal de løbende kunne flyttes?
  • Hvor langt må børnene egentlig kunne kravle op, hvilket afgør højden på klatrevæggen?

For at undgå for mange huller i væggen og lette monteringsarbejdet blev den lavet på en plade. Her hjemme blev det besluttet, at det kun skulle være en børne-klatrevæg. Dette gjorde, at vi kunne vælge en billigere plade, som oven i købet passer til børnenes skrivebord på værelset. Angående valget om flytbare greb eller ej, har vi for nuværende valgt, at de ikke kan flyttes. Måske vi ændre det i fremtiden som børnene bliver ældre og skal udfordres.

Materialer

  • Træplade – vi valgte en 18mm OSB plade
  • Greb (2 x 5 stk fundet lige her). Her var skuer og indslagsmøtrik inklusiv.
  • Bolte til væggen + rawlplugs (vælg dem der passer til jeres væg, vi brugte 6 stk)
  • Sandpapir, sav, bormaskine og hammer.

Fremgangsmåde

Først skar vi pladen i den ønskede størrelse. Pladen var 120cm x 240cm. Vi ville gerne at den var 20cm korter og blev skåret ud som et hus.

Så skulle der bestemmes, hvor grebene skulle placeres, det blev sådan lidt efter øjemål men passede rigtig godt kunne vi konkludere bagefter. Men- ellers er det jo noget med at gå efter børnenes højde så de kan nå  grebene. Det anbefales  atm man sætter 8-10 klatregreb pr kvardratmeter til børn fra 3-10 år. I forhold til placering af grebene kan du læse lidt om forskellige metoder til dette lige her.

Efter at have tegnet op hvor grebene skulle side blev der boret to huller per greb med et bor, der passede til størrelsen på indslagsmøtrikken (her passede det med str. 8) og så slåes møtrikken i med en hammer. Den behøver ikke blive slået fuldstændig i for når bolten bliver skruet i fra den anden side trækker den nemlig møtrikken på plads.

Når alle grebene var monteret skulle pladen monteres på væggen, vi valgte at montere den med bolte for at kunne fæstne den ordenligt til væggen. Vi valgte 6 punkter:

Julian tog for en sikkerhedsskyld lige en lille klatretur inden ungerne fik lov.

Vi har lagt en madras nedenunder så de kan hoppe ned  når de når toppen.

Har du brug for mere viden eller materialer til et klatrevægsprojekt er denne hjemmeside, hvilke en anbefaling værdig.

3 comments / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.