Test af Fairytell -En eventyrlig verden af børnebøger

//Indlægget er sponsoreret af Fairytell. Ord, tanker og holdninger er vore egne//

Vores børn elsker historier, både selv at bladre i bøgerne men også at få læst højt. Da vi var små hørte vi lydbøger på kassetbånd, hvilket vi husker som en helt speciel og beroligende aktivitet. Nu har apps og podcasts overtaget kassetbåndenes plads, men det er stadig et hit at høre lydbøger. Lige netop derfor var vi glade for at få lov at afprøve en hel ny app på markedet. En app fyldt med eventyrlige børnebøger. Læs med og hør vores oplevelse af Fairytell.

Alle vores børn elsker at få læst en god bog og kommer tit stavrende med en bog de gerne vil have læst. Højtlæsning får børnene til at falde helt til ro og de fordyber sig tydeligvis. Man kan se, hvordan de trylles ind i bogens handling og deres fantasi vækkes.

At læse eller få læst højt er sjovt og får fantasien til at blomstre

Som tidligere nævnt lånte vi, som børn, ofte lydbøger på biblioteket. Så blev kassettebåndet ellers sat i båndoptageren og der blev slappet max af, bladret med i bogen eller tegnet alt imens fortællingen flød ud af højtalerne.

Fairytell, højtlæsning og putning

Freja på 4 år kan have svært ved at falde helt til ro når hun bliver puttet. Efter vi har læst en bog og sunget en sang har hun sjældent fundet sig helt til ro. Hun siger faktisk af og til “Mor hjælp mig med at slappe af“. Vi har vekslet mellem at høre musik, synge, massage og guidet afslapning, hvor hun guides til at lade de forskellige kropsdele blive tunge og slappe.

Nu har vi så forsøgt os med Fairytell og dens mange eventyrlige bøger. Efter at have gennemgået det normale putteritual fik Freja lov at vælge en bog . I og med, at hun er 4 år er favoritterne selvfølgelig de lydbøger der har billeder men efter et par dage med Fairytell-appen blev hun faktisk helt god til at koncentrere sig om højtlæsningen og dermed kunne hun lukke øjnene og bare lytte.

Fairytell har et hav af børnebøger både de gamle klassikere, de sjove, de skøre og de nye populære børnebøger. Man kan vælge alt lige fra Alfons Åberg og Mimbo Jimbo til Brandmand Sam og Kejserens nye klæder. OG endelig fik vi prøvet at læse bestselleren om “Kaninen der så gerne ville sove“/”Elefanten der så gerne ville sove“.  Det er lidt forskelligt fra bog til bog, hvorvidt der er oplæsning uden billeder, oplæsning med billeder eller det er en bog som man selv skal læse og bladre i. Men det indikeres fint med ikoner over hver bog.

Disse ikoner lærte Freja i øvrigt hurtigt at manøvrere rundt i. Hun manøvrerede let rundt i de forskellige grupper og udvalgte sig genkendelige bøger eller de bøger der havde nogle fine forsider. Hun fordybede sig overraskende meget i de bøger hun valgte trods det, at der ikke altid var så mange billeder.

Nærværet ved højtlæsning kan selvfølgelig ikke erstattes af denne app men vi er fans af dette alternativ, som fortsat giver os mulighed for selv at læse for børnene. Ydermere har, vi som forældre,  slet ingen bekymringer ved at stikke børnene tabletten med Fairytell og gode fortællinger modsat når de nogle gange side med næsen i Youtube og ser ligegyldige, til tider, upassende klip.

Forældrefunktionen

Jeg havde svært ved lige at gennemskue alle billederne på træet i forhold til, hvilke bøger der gemte sig bagved hver enkelt billede. Selvfølgelig gav nogle af billederne sig selv mens andre var mindre gennemskuelige. Men det var der da også en løsning på inde under indstillinger (den orange knap nede i højre hjørne). Her kunne man få tekst på hvert enkelt billede på træet (se screenshoot nedenfor). Smart! Jeg strøg jo straks ind under kategorien “Klassikere” for at lure og jeg blev ikke skuffet. Der gemte sig alle de gode fortællinger som jeg mener bør være en del af børnenes barndom. Det er klasikker man selv kan huske og man gerne vil læse igen og igen.

Nå tilbage til “Indstillinger”. For at kunne tilgå indstillinger er der en forældrelås, som kræver at man skriver facit på et simpelt regnestykke. På den måde kommer børnene ikke ind i noget, hvor de kan rokke ved kodeord og andre indstillinger. Under indstillinger kan du tilmed indskrænke udvalget af bøger i forhold til dine børns aldersgruppe. Fairytells udvalg af bøger er beregnet til børn i alderen 1-9+ år så det giver mening at afgrænse bogudvalget lidt. Der er også mulighed for at søge efter specifikke bogtitler. Er der en bog du mangler i appen så modtager Fairytell gerne bogønsker via et link på deres hjemmeside.

Det med småt

Man kan markere sine favoritter med en stjerne og skal man så på tur, hvor det ikke er muligt at komme online kan man hurtigt gemme favoritterne offline.

Prisen for tjenesten og de mange vis af fantastiske bøger er 59kr/måned. Man kan altid opsige sit abonnement, bare det gøres inden næste betalingsdato. Hvis man, som vores børn, gerne vil læse i mange bøger er appen hurtigt tjent ind igen. Fysiske bøger er ikke just billige, i hvert fald får man ikke meget bog for 59 kr.

Det er muligt at have appen på 5 enheder pr. abonnement. Så søskende kan uden bøvl høre hver deres lydbog på hver deres enhed. Eneste krav er, at det høres på en smartphone eller en tablet. Man kan ganske gratis afprøve tjenesten i 14 dage. Appen kan downloades lige her.

Vi har ikke fundet nogle tjenester med så stort et udvalg af populære, nye og klassiske lydbøger. Der findes selvfølgelig lignende tjenester men synes ofte man der skal betale pr. bog eller et større beløb end på Fairytell.

Alsidigheden

Fairytell er blevet modtaget rigtig godt herhjemme af både Freja og Villum. Vi har både hygget os med højtlæsning under morgenmaden, (sssshhhh…..søndag morgen mens mor og far sov videre), ved putningen, i forårssolen og i ulvetimen. Det har krævet lidt øvelse at koncentrere sig om en fortælling uden at kunne se billeder imens men her har det, hos Freja, været et hit at tegne imens.

I tænker måske, at denne app ikke er så meget anderledes end andre apps med serier og tegnefilm og det kan der selvfølgelig være noget om. Dog er vi enige om at der er noget enestående ved bøger, hvor man sidder og kigger på still-billeder og selv forestiller sig resten. Ydermere viser det sig, at børn, der tidligt får interesse for bøger og læsning, naturligt får lyst til at lære mere hele livet. Man må sige at denne app har vækket lysten til højtlæsning her hjemme. Uden at have afprøvet det er jeg sikker på, at appen også vil kunne understøtte de lidt ældre børn i at lære at læse.

At læse eller få læst højt er sjovt og får fantasien til at blomstre

Klar til hygge i forårssolen

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.