JUL #13: Sankta Lucia og lækre Luciaboller

I dag er det Lucia dag. Sankta Lucia var en kristen jomfru, der døde som martyr under den tids mange kristenforfølgelser. Ydermere er hun skytshelgen for de blinde. Hun fejres hvert år d. 13. december. De færreste forbinder nok Sankta Lucia med denne lidt voldsomme skæbne. De fleste forbinder nok dagen, lige som os, med Lucia-optog, mere eller mindre smukke toner og hygge.

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
//: nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia ://

Vi husker selv, hvordan vi som børn øvede, øvede og øvede os på sangen inden vi skulle deltage i det fine optog. Det sus man fik i kroppen dengang opstår stadig når børnene kommer fredfyldte gående i mørket med de fine lys og den stemningsfuldt sang. Vi synes det er en virkelig smuk tradition, måske især for de forældre, hvis børn deltager i optoget.

Der findes også adskillige Lucia optog rundt om i byen. Vi har specielt bidt mærke i 2 optog som stikker lidt uden for det sædvanlige. De finder begge sted i aften det ene på Aros og det andet ved Dokk1 hvor der er kajak lucia optog.

En tradition vi har taget til os her på Lucia-dag er de lækre, gyldne og lune Lucia-boller. Første gang vi blev introduceret til dem var i Williams vuggestue.

Der findes et hav af opskrifter rundt omkring på nettet. Vi har brugt Valdemarsro skønne opskrift på Luciabrød. Den findes lige her.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.