DIY: Slyngevugge

Til Alma havde jeg lånt en Nature Sway slyngevugge. Jeg var rigtig glad for den, specielt når jeg var alene hjemme og skulle lave noget i køkkenet etc. Så kunne A. ligge og vugge i den og små sove. Derudover var den også dejlig nem at have med som seng når vi var på besøg hos venner og familie.

Mega lækker! Eneste minus: Den er ret dyr at skulle investere i, især når man tænker på, hvad det er for materialer man egentlig køber. Så derfor har jeg selv været i gang og selvfølgelig lavet en DIY til sådan en sag.

Udover ovenstående giver den jo også mange børn den tætte tryghed, som de har været vandt til inde i maven. Den svøber barnet naturlig tæt. 

Materialer

 • 3 m. fast vævet stof (f.eks. dette her) men det meste lagenlærred vil kunne bruges
 • Ca 3 m. skråbånd, bånd eller anoraksnår.
 •  “Madras”: Min erfaring siger mig, at madrassen skal være meget blød og tynd for, at slyngeeffekten opnåes. Derfor har jeg syet en “madras” ud af et fleectæppe og syntes det fungere rigtig godt. Alternativt kan en tynd liftmadras bruges.
 • Rundpind på ca. 45 cm. som tværpind (ex fra Silvan)
 • Stor Karabinhage, som kan købes her
 • Hvis man vil have en krog i loftet skal man bruge sådan en, samt en fjeder og noget kæde. Det kan alt samme købes i et byggemarked.
 • Hvis den skal kunne hænge i dørkarmen, hvilket jeg syntes er super smart, kan man f.eks. købe en brugt hoppegynge og bruge karmbeslaget, fjeder og kæde derfra ellers kan det købes her som en pakke fra ny af . 

Fremgangsmåde

Klip følgende dele ud:

1,3 m x 2,50 m. i lærredstoffet. Dette er selve slyngen. Der skal bruges et stykketstof som er 47 cm x 4 cm til skjul af tværpind, den pind som holder stoffet ud til siderne.

Stykket som skal bruges til hovedgærdet klippes 30×30 cm.

Fleectæppet klippes i målet: 35 cm. x 90 cm. og betræk til madrassen er klippet en anelse størrer.

Hvis der anvendes skråbånd, skal dette presses og syes. Bare lav et langt stykke på en gang og så klip det i de rette længder bagefter ( 2 stk af 60 cm og 1 stk af 130cm)

– Find midten på den lange side af stoffet (altså på selve slyngen). Sy et knaphul på hver side af midten ca. 5cm. fra kanten og med ca 10 cm imellem. Pres et ombuk på samme side, så det danner en løbegang.

Nu skal det lange stykke bånd trækkes igennem knaphullerne og sættes fast i ombukket med nåle, ca 60 cm fra toppen af stoffet og syes fast. Til slut syes ombukket fast hele vejen langs den lange side.

Så skal hovedgærdet syes på. Først ligger man den ene af kanterne op – så det ser pænt ud. Så finde man igen midten af det lange stykke, dog på den modsatte side end der, hvor knaphullerne er.

Samtidig finder man midten af bunden på det klippede hovedgærde. Og så er det ellers bare at sætte fast med nåle – jeg kan godt lide at sy det ind i et fold, dette gør at den får en pænt kant.

Derefter skal slyngevuggen syes sammen så den danner en cirkel. Det er denne syning, som er vigtig at gøre stærk, da det er samlingen på vuggen. Jeg gør det på følgende måde:

Sy toppen sammen ret mod ret, sy der, hvor kuglepennen ligger. Derefter foldes “fladen” til den samme side og syes fast med to rækker syning, så den er ekstra stræk.

Betrækket til tværpinden

stykket foldes på midten på den lange side og en af de korte bånd foldes ligeledes på midten og lægges inde stoffet så det bliver syet sammen, Sy hen ad den korte side, hvor båndet hæftes fast og forsæt hen af den lange side, hæft syningen.

Vend posen med ret siden ud af og put pinden i. Sæt det andet bånd fast med en nål i den åbne ende, hvor kanterne også foldes ind. Sy det sammen.

Så er der tilbage at samle vuggen, sæt kabinhagen rundt om stoffet og bind afstandsstykket fast. Det kan godt kræve lidt regulering.

Madras

Har man ikke en lift madras -eller ligesom mig ønsker en tynd og meget blød madras så barnet bliver rigtig slynget kan man sy en ud af et fleec tæppe på følgende måde:

Klip som sagt fleectæppet i en passende størrelse her er den 35cm x 90 cm, og betræk til madrassen er klippet en anelse størrer. Jo tykker man ønsker madrasen jo flere lag skal man lave. Klip betrækket en andelse større end flectæppet ( 35cm x 180 cm).
Fold det på midten og så de to lan ?? sider sammen. Vend betrækket og put fleecen ind i. Sy bunden sammen, hvor kanterne er foldet ind. For at fleecen ikke rutcher rundt har jeg lavet en stikning ned i midten.

Så skal madrassen bare ligges ind i slyngevuggen og så er den klar.

OBS: Slyngevuggen og madrassen kan nemt vaskes i maskinen, men det er selvfølgelig  vigtig at tage kabinhagen af inden.

8 comments / Add your comment below

  1. Hej Karina

   Så virker linket igen – det er godt nok 160cm bredt men man kan sagtens bruge noget der er 140cm.
   Mvh Dorte og Anne

  1. Lige nu er Anne, som har syet vuggen, på ferie. Men liver dig hun svarer når hun kommer hjem.
   Jeg ved dog at der kan spares en del penge ved at finde en brugt hoppegynge og bruge delene derfra (fjeder, karmbeslag). Stof osv koster jo ikke det vilde

   1. Så har jeg en ca pris. Det er omkring 400 kr. Den største post er fjederen, karmbeslaget etc. Stof osv kan købes billigt. Man kan selvfølgelig købe stof af forskellig pris også.

 1. Hej 🙂
  Jeg forstår ikke helt hvordan det er hovedgærdet skal syes på… skal der syes tre af de fire sider fast på selve slyngen eller hvordan?
  Mvh Nanna

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.